SLASPO spúšťa kampaň proti likvidačnému 8 % odvodu z neživotného poistenia

31. October 2016

Pred prijatím návrhu zákona varuje aj Národná banka Slovenska


Bratislava, 31. 10. 2016 – Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO) spúšťa kampaň proti 8 % odvodu z neživotného poistenia.

„Ide o skrytú daň, ktorú sa chystá vláda uvaliť na zodpovedných ľudí, ktorí dobrovoľne chránia seba a svoj majetok neživotným poistením. Štát ľuďom zoberie osem percent z ich poistného a za tieto peniaze im prinesie drahšie poistky. Považujeme za dôležité vysvetľovať ľuďom, čo tento zámer vlády pre nich bude znamenať a apelovať na poslancov, aby zabránili uvaleniu ďalšej dane na občanov tohto štátu,“ vysvetľuje zámer kampane generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní JUDr. Jozefína Žáková. 

Kampaň beží na webstránke www.rukyprec.sk - Ruky preč od mojej poistky, na samostatnom Youtube kanáli a na stránke www.slaspo.sk.

 
NBS: Zákon dostane odvetvie do straty, zvýši poistné a bude mať negatívny dopad na štát. Národná banka Slovenska v Správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2016 varuje, že navrhovaný 8 % odvod z poistného by výrazne zasiahol ziskovosť poistného sektora a viedol by k zvýšeniu cien. Podľa prepočtu na výsledky roku 2015 NBS uvádza, že:

  • celé odvetvie neživotného poistenia by skončilo v strate, najmä: havarijné poistenie, poistenie úrazu a choroby, asistenčné poistenie a poistenie právnej ochrany,
  • zvýšenie poistného je pravdepodobné,
  • odvod bude mať negatívny dopad na dane a štátny rozpočet – odvod 8 % by spôsobil zvýšenie nákladov celého  sektora o 52,5 mil. eur. Zníženie zisku poisťovní z neživotných poistení sa odhaduje až k hranici 98 % ─ to znamená, že štát nezíska prakticky žiadne dane z príjmu a existujúceho osobitného odvodu zo zisku.

Ak by parlament schválil novelu zákona č. 39/2015 o poisťovníctve v znení, v akom ho schválila vláda, malo by to pre sektor poisťovníctva likvidačné následky, na ktoré by doplatili všetci poistení ľudia. „Odvod je dvojnásobne vyšší ako marža poisťovní z neživotného poistenia. Keďže poisťovne sú viazané prísnymi pravidlami solventnosti podľa smernice EÚ Solventnosť II, nemajú inú možnosť, ako skôr či neskôr zvýšiť ceny," vysvetľuje  J. Žáková a dodáva: „Štát tým nielen nedosiahne sľubovaný príjem pre štátny rozpočet, ale, naopak, stratí. Po zdražení poistiek sa menej ľudí poistí, štát získa menej zo skrytej dane a navyše bude vystavený požiadavkám nepoistených ľudí na finančnú pomoc pri povodniach, víchriciach a iných katastrofách. A na platenie škôd sa budú skladať všetci ľudia zo svojich daní, vrátane tých, ktorí sú zodpovední a poistili sa."

Archív aktualít